---

Eljap

---

Waar groeit gember?

altGember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant (Zingiber Gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinalis). Deze plant groeit het hele jaar door en gedijt het beste in een vochtig (sub)tropisch klimaat.

De gemberplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt sinds 3000 jaar geteeld, maar komt niet meer als wilde plant voor. In China gebruikt men de gember ook als geneesmiddel voor vele aanduidingen, zoals reuma, malaria en verkoudheid. De oude Grieken gebruikten gember echter als ingrediënt voor gemberbrood, wat vaak werd geschonken als gebaar van respect. In de middeleeuwen werd gember gebruikt als kalmerend middel bij maagstoornissen – het was in die tijd net zo waardevol als zwarte peper.

Zachte structuur en milde smaak

De gemberwortel is in tegenstelling tot andere tropische specerijen eenvoudig te transporteren. Het werd al vroeg naar West-Indië getransporteerd om ermee te kweken. Vervolgens werd het in 1547 van Jamaica naar Spanje geëxporteerd en exporteerde de Portugezen gember juist naar Zuid-Amerika om daar een gemberindustrie op te richten. Verse gember wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld. De grootste producenten van gekonfijte gember zijn China, Australië en de Fiji-eilanden. Fi-Ji stemgember onderscheidt zich door een zachte structuur en milde smaak, en wordt daarom door veel mensen gewaardeerd.

 

Gekonfijte stemgember

Om gekonfijte stemgember te kunnen produceren heb je jonge gemberwortels nodig, ook wel de stemgember genoemd. Jonge gember bevat namelijk geen vezels, en dit is essentieel om een goede kwaliteit gekonfijte gember te kunnen produceren. Hoe ouder de gemberwortel, hoe meer vezels deze bevat. Wanneer de geoogste gember bij de fabrieken door de boeren wordt aangeboden, worden deze streng gecontroleerd op vezels.

Konfijten in siroop is een vorm van conserveren, net zoals je dit met zout (haring) en zuur (augurken) kunt doen. Dit proces begint met het reinigen van de wortel, het verwijderen van de schil en het op maat snijden van de gember volgens de specificatie (blokjes, snippers, schijven etc.). Vervolgens wordt de gember gekonfijt, ofwel geconserveerd in siroop. Dit proces duurt ongeveer tien dagen. Vervolgens wordt de gember verpakt in diverse soorten verpakkingen voor de Retail, Food Service of de Industrie.

 

Het planten

De gember wordt in augustus september geplant. Dit gebeurt door van een oude wortel een stukje af te breken en om de 20 cm in de grond te stoppen in rijen die 60 cm uit elkaar staan. Hieraan groeit onder de grond de nieuwe wortel en komen er her en der grove grassprieten uit de grond.

 

De oogsttijd

De oogst van de jonge stemgember vindt plaats van februari tot eind maart, begin april. Blijft de gember te lang in de grond, dan krijgt het hardere vezels. Van april tot en met juni wordt de gember geoogst om te drogen (djahé) en er olie uit te persen. In juli en augustus oogst men de verse gember en gember om te drogen. Begin september oogst men de laatste gember welke gebruikt wordt als zaad voor de nieuwe oogst. De gemberplant wordt met de hand uit de grond getrokken en van het groen ontdaan.

 

Kwaliteitscontrole

Na de oogst wordt de kwaliteit gecontroleerd middels steekproeven. Bij goedkeuring wordt de gember gereinigd en opgeslagen in zout water tanks. In het zoute water wordt de gember tijdelijk geconserveerd, want het is onmogelijk voor de fabriek de gehele gember oogst direct te verwerken tot gekonfijte gember. Ook weten zij niet exact welke behoefte de markt heeft: welke hoeveelheden moeten geleverd worden, en in welke verpakkingen.

 

Transport

Dit proces duurt ongeveer tien dagen. Vervolgens wordt de gember verpakt in diverse verpakkingen voor de Retail, Food Service of de Industrie. Per zeecontainer komt de gember via Auckland New Zeeland naar Rotterdam. Deze container is dan ongeveer 6 tot 8 weken

Eljap©2014 | Chaam. All rights reserved.